måndag 10 november 2008

Hänsyn - vad är det?

När jag sitter i spärren är det förvånansvärt ofta som jag ser att folk inte vill visa hänsyn. När de ska ut från tunnelbanan och ska genom grinden så är det mer vanligt än ovanligt att de släpper grinden trots att det finns någon efter som också ska genom där. Det spelar ingen roll om det är en pensionär eller ett barnvagnsekipage eller nån med flera kassar/väskor. Man släpper helt sonika grinden, gärna så den tjongar in i bakomvarande. Det här tycker jag mig ha sett även i samhället i övrigt. Man öppnar dörren för att själv passera, men man (oftast) glömmer att det kan finnas någon bakomvarande och denne får då dörren i ansiktet. Inte så skönt om man inte själv är uppmärksam.

Det finns dock ett lysande undantag från denna brist på hänsyn och det är när en har betalt och vill passera genom grinden och sen håller upp åt alla som är bakom, oavsett om de har betalat eller inte.

Det är samma brist på hänsyn när man ska åka tunnelbana till/från en station. I stället för att vänta på att de som är inne i tåget ska ha hunnit kliva av så går man på och blir sur när de buffas och knuffas av de som vill kliva av. Men varför är det så svårt att vänta tills folket gått av? Inte nog med att du slipper trängas, det blir enklare för föraren att se att alla kommit med tåget. Resan blir alltså lite, lite trevligare för alla!

Det är dags att bryta den här negativa spiralen nu, så varför kan vi inte visa mer hänsyn till varandra? På det sättet så sprider vi lite glädje till våra medmänniskor och det både enkelt och gratis! Nästa gång du åker tunnelbana - vänta tills folk klivit av vagnen innan du kliver på. Ha inte dina smutsiga skor på sätet, utan måste du sätta upp fötterna ha en tidning under så spar du andra besväret att tvätta sina kläder pga att de har skoavtryck på dem. Och varför inte resa sig upp för en äldre eller en gravid? Och du, le! (och spar energi =D För du vet väl att man använder fler muskler för att gå om kring att se sur ut?) Det är det absolut enklaste sättet att påverka din omgivning på ett mer positivt sätt!

Själv tror jag att årets nyårslöfte, bara en och en halv månad för tidigt, för min del blir att hålla upp en dörr åt en bakomvarande. Vem vet? Kanske han eller hon gör likadant när han/hon märker hur trevligt det känns att slippa en dörr i nyllet.
Ha det gott!

Inga kommentarer: