fredag 4 april 2008

Hur många meter motsvarar värdet av 10 kr?

– Det kostar 40 kr om du köper biljetten hos mig men du kan köpa för 30 kr i Pressbyrån.
– Ähh, jag orkar inte jag har bråttom, det får bli 40 kr. Det är det svaret man ofta får när man upplyser om det billigare alternativet.

När det var 14 kronors skillnad mellan ombudsbiljetterna och spärrbiljetterna var det fler som valde att handla i kiosken. Nu är det för liten skillnad för att man ska orka bry sig. 10 kr är för lite och motiverar inte att gå till Pressbyrån även om det skulle vara köfritt.
Man kan ju fråga sig hur stor skillnaden behöver vara mellan spärrbiljetterna och ombudsbiljetterna för att även sällanåkaren ska anse det värt att gå de 10-20 metrarna till kiosken.
Att man i Pressbyrån dessutom kan köpa kuponger för fler resor än en åt gången är det inte många som uppfattat. Man köper snällt sin enkelresa en och en åt gången.
Vi har ökat vår kontanthantering igen efter prishöjningen, precis tvärtemot vad man avsåg när ombudsbiljetterna infördes. Vi skulle ju minska vår kontanthantering.

Häng med här nu! Ett litet tankeexperiment, lika logiskt som det mesta inom lokaltrafiken.

Det faktiska värdet som man sparar är 10 kr men det känslomässiga värdet varierar. Tiden som man anser sig förlora när man köper den billigare biljetten har alltså ett värde. Det värdet ligger någonstans mellan 0 och 10 kronor. Ju längre tid tills tåget går, ju högre värde får den sparade summan. Ju närmare avgångstiden kommer desto lägre värde anser man att vinsten får. Är man stressad är sparvärdet lika med noll.

Värdet varierar också beroende på hur många meter det är till försäljningsombudet. Ju fler meter, desto längre tid till avgång krävs för att sparvärdet ska upplevas som positivt.
Hur många meter är då 10 kr?

Om kiosken ligger 30 meter bort så tar det 18,75 sek att gå dit om du håller en hastighet om 1.6 m/sek. (Det värdet använder Vägverket för att bestämma hur länge signalerna vid övergångsstället ska stå på grönt)
Vi säger att det tar ca 40 sekunder i kiosken och att det inte finns någon kö.
Gångväg tillbaka till spärren, 18,75 + 4 sekunder för stämplingen.
Allt som allt tar det 82,5 sekunder. (1 minut och 22,5 sekunder)
Låt oss säga 1 och en halv minut för enkelhetens skull.
Vägen ner till perrongen tar 1 minut.

Undrar om man kan räkna ut det här……få se nu…..30 meter, okej då behövs det minst 3 minuter till avgång för att inte stressfaktorn ska slå ut vinsten.
3 minuter är 180 sekunder, 180 x 1,6 = 288 meter. 288 + 60 = 348 meter.
Alltså borde 10 kronor vara 348 meter

Maximal vinst borde bli när man köpt den billigare biljetten, stämplat och står på perrongen med 30 sek till avgång.
Minimal vinst borde vara när man köpt den dyrare biljetten och har 10 minuter till avgång.

Slutledning: Skaffa en tidtabell så du slipper stressa. Köp ombudsbiljetterna för morgondagen redan idag eller köp 10 kuponger åt gången.

Inga kommentarer: