tisdag 18 mars 2008

Vill du vara Polisens nya vapen ?

Nu vill polisen att vi ska bli deras nya ”vapen” genom att vara deras extra ögon. Enligt tidningen Stockholms City skickar polisen numera, hör och häpna, SMS. Som en del i ett pågående pilotprojekt vill Södermalmspolisen bygga upp ett nätverk där Ordningsvakter, nattvandrande grupper, krogvakter och spärrpersonal ska ingå. Polisen ska sedan skicka ut efterlysningar och signalement via SMS och vi ska hålla utkik. Vad får vi tillbaka för det arbetet mån tro ?

Tanken bakom är god men det är väl tveksamt om vi kommer att göra någon nytta om vi t.ex. sitter på T-centralen. Jag tror däremot att alla vi i spärrarna, säkert sett både personer och händelser som gjort att vi känt behov av ett journummer till sociala myndigheter eller något med, typ uppsökande verksamhet. Vi ser människor som äter rester ur våra soppåsar, människor med håret hängande i tovor långt ner över ryggen eller som är insmorda i sin egen avföring. Missbrukande föräldrar som glömmer barnen eller som helt enkelt slocknar, det är sådant och liknande syner som gör oss frustrerade. Vi har inga eller ytterst bristande resurser att ta till när den biten av samhället visar upp sig.

Trygg-C kan inte göra så mycket mer än att skicka ordningsvakter och det är väl inte det som behövs alla gånger.
Människor som lever i social misär länge förmår inte själva att söka hjälp. Det skulle kännas bra om vi åtminstone kunde göra någon uppmärksam på att de finns.

Inga kommentarer: