onsdag 16 april 2008

12 Steg i vardagen

Tolv enkla steg som får dig att klara av storstadens oskrivna regler.

1. Var artig, nick gärna mot buss chauffören
eller kvinnan i kassan eller spärrexpeditören. Be om ursäkt om du råkar knuffa till någon annan människa. Storstadens fördelar är endå att dina med resenärer eller fotgängare eller annat dylikt är att det inte är någon nyfiken granne, släkting eller polares polare som vill nyfiket veta vad du gör och med vem, du kan strosa runt rätt anonymt. Men du behöver inte vara oartig mot okända människor.

2. Vänta på din tur. Människor som skall av en tunnelbanan har företräde, de skall av tunnelbanan, dessa människor är inte dina motståndare eller fiender, du behöver inte armbåga dig fram, var god vänta på din tur, låt människor gå ut ur tunnelbanan, hissen eller bussen innan du försöker skuffa dig in.

3. En sittplats, Vi nordbor har kroppsligt en ganska relativ normal storlek på våran rumpa, så vi får faktiskt plats på ett säte, även de största och kortaste får helt enkelt plats i ett säte, har du dock massor med inköpta varor och flera påsar, handla mindre!

4. Sitt inte och tig! Sitter det någon jäkla imbecill bredvid dig på bussen, som inte kan läsa dina tankar, att du ska av vid nästa hållplats, och bara blockar din väg? Och du försöker signalera lite diskret. Sitt inte och tig samt som du blir stressad och ditt blodtryck rycker iväg mot högre höjder, be istället artigt om ursäkt och säg som det är, att du ska kliva av.

5. Stå på rätt sida i Rulltrappan. Enkel och mycket effektiv regel. Människor använder rulltrappan i tunnelbanan samt i större gallerior, det är därför en naturlig självfallenhet att människor som inte har bråttom står på höger sida.

6. Stå inte framför dörren. Det är säkert härligt att du står och tänker på den senaste romantiska middagen du hade med din nyfunna vän, eller om sommarstugan behöver målas, men stå inte framför en dörr och dagdröm i rusningstrafik, det är så lätt att det händer en olycka.

7. Trafikstockning. När vi väl är lediga så snurrar vi oftast runt med någon bekant, vän eller kanske släktingar på staden, och har oftast inte någon brådska. Vilket visserligen är trevligt, dock så kan det bli trafikstockning på självaste centralen om man går 5 personer bredvid varann i en slö sakta takt. Detta är inte uppskattat av varken vanliga dödliga eller personalen som arbetar i trafiken.

8. Stå i rätt kö! Vars det finns mer eller mindre två eller tre nordbor, bildar vi oftast en osymmetrisk kö, varför är det så svårt för oss att stå och köa? Eller att bilda en riktig rak kö? Vare sig det är en kiosk eller till en delikatess disk så står vi på olika håll och blir betraktade som självaste huvudlösa hönor.

9. Stanna upp vid övergångstället. Om någon beträder övergångstället så måste bilar stanna och visa överseende, försök absolut inte köra förbi en bil som har stannat vid ett övergångställe det kan gå illa, följande handling skördar lik, om detta är svårt så föreslår jag att du använder kollektivtrafiken som så många andra.

10. Gå inte i på cykelvägar! Räcker inte det att dessa stackar cyklister riskerar sina liv i trafiken varje dag, dessa stackars människor med sina tramp mojänger har det inte lätt, och ska du då utsätta dessa människor för ytterligare en trafik fara medan trottoarerna gapar tomma?

11. Skräpa inte ner! Fenomenet skräp blir bara mer och mer för varje år. Även om parkerna, staden får större soptunnor och skräpkorgar så väller, översvämmas dessa av ölburkar och engångsgrillar och matrester o s v men fåglarna samt råttorna gottar sig dock.

12. Visa respekt mot dina grannar! Om du bor i höghus, radhus eller dylikt visa respekt mot denne eller dessa, dock inte i överdrift. Skicka gärna ut en lapp, meddela i tid om festen du ska ha, kör ut gästerna i tid och framför allt för din egen del ha efterfesten hos någon annan än dig själv, du slipper städa.
Ha en super bra dag Mvh XXX

Inga kommentarer: