fredag 4 januari 2008

Vad får man göra i tunnelbanan??? forts...

Tänk dig att du jobbar på ett kontor...

Du har ännu inte öppnat kontoret utan kommit lite tidigare för att förbereda lite. Då bankar det på dörren... ...du försöker att ignorera det hela - så du kan förbereda dig ordentligt. Du vet ju att det lätt att det blir fel så du fortsätter att ignorera bankningen som nu har ökat i styrka. Helt plötsligt sparkas dörren in och in kommer en person som anser att du MÅSTE hjälpa denne. Du försöker att förklara att du inte har öppnat än, men då blir du utskälld. Det är din skyldighet att hjälpa till! Uppgivet hjälper du personen, som spottar på ditt golv som tack! När du chockat frågar varför så är det svar du får att att "du ska skita i det - det finns dom som har betalt för att städa". Innan du hinner svara att det här är din arbetsplats har personen gått igen.

Du har precis fått rengjort efter den som spottade och satt dig ner på stolen. Då kommer en drös ungdomar in. De sätter sig lite överallt... ...några har fötterna på din soffa, andra sätter sig på ditt skrivbord. Du försöker protestera och säga att du jobbar, men ingen lyssnar på dig. En drar upp en spritpenna och sätter igång att skriva sin "tag" lite här och var.. Nu blir du riktigt förbannat. Eftersom kidsen inte lyssnar så ringer du dit en vakt som kommer efter en stund. Då har de slutat rita och beslutat sig för att dra vidare. Nu ska du väl ändå få lite lugn och ro...?

Det kommer in ett fyllo, han raglar men inte värre än att du kan strunta i honom. Du ser i ögonvrån att han dricker och efter en stund så hör du ett ljud och känner att han kräks. Du suckar och ringer efter både vakter och städare. Väktarna är oerhört snabba när de hör att du har ett fyllo på rummet. Men de konstaterar att de behöver assistans av polis så de väntar med honom där. Du försöker ändå fortsätta att jobba trots att fyllot nu har pissat på sig och det stinker av både urin och alkohol. Efter en timme så kommer äntligen polisen och hämtar honom och du blir lättad. Det var lite jobbigt att lyssna på hans dravel om allt möjligt. Du ringer ånyo till städpatrullen och hamnar hos deras telefonsvarare - som du pratar in på. Det dröjer en stund och du har kväljningar av lukten. Du borde egentligen äta lunch nu men aptiten är som bortblåst. När det äntligen är städat så stänger du för att gå på lunch. Du ska precis kliva ut genom dörren när en herre och dam tränger sig in och "bara vill fråga en sak". Du försöker förklara att du har lunch, men får veta att de "bara" ska fråga en sak. Du suckar, stannar och lyssnar. Det visar sig att den "enda" frågan blev flera frågor. Nu har du bara 20 minuter kvar av din lunchrast.

Efter maten, som du nu har fått kasta i dig lite snabbt så återvänder du till ditt rum. Där ser du att du fått massor med epost. Du börjar att läsa dem när det kommer in en grupp människor som lägger sig i ditt arbete samtidigt som din chef ringer. Han skäller på dig i telefonen eftersom du varit otrevlig mot en kund! Nu fattar du ingenting. Innan du hinner fråga har personerna börjat lägga sig i ditt arbete. En håller på att knappa på ditt tangentbord, en annan ser till att din telefon kopplas ned och nån håller på att spraya grafitti på väggarna. När du försöker protestera så får du bara höra att du ska hålla käft. De betalar minsann skatt så de har rätt att göra så...
Uppgivet sätter du dig och försöker att ta hand om de som inte har gjort så stort väsen. Resten av dagen förflyter med liknande problem och till slut så får du äntligen gå hem. Du har gjort ditt för idag.

Tycker du att jag överdriver? Välkommen till en spärrvakts vardag. Det här händer nämligen oss allt som oftast. Kanske inte allt samtidigt, men nära nog det mesta - varje dag! Och självklart är det en analogi mellan ett kontorsarbete och spärrexpeditörens arbete, men det har du väl redan räknat ut? ;-)

Inga kommentarer: